top of page

Nejohroženější skupina jsou učitelé

Aktualizováno: 1. 4. 2020

Nedávná studie realizovaná v ČR ukázala, že pro 53,2 % učitelů je jejich práce zdrojem dlouhodobého stresu a 84 % učitelů na sobě pociťuje projevy syndromu vyhoření.


Nejčastěji se s vyhořením (burn-out) setkají ti, kdo pracují s lidmi – např. lékaři, zdravotní sestry, učitelé, psychologové, právníci, policisté, telefonní operátoři a manažeři.

Učitelské povolání vyžaduje každodenní neustálý trénink osobnostních vlastností včetně nadhledu, empatie, asertivity a vnitřního klidu. 


V pomáhajících profesích obecně je riziko rozvoje vyhoření značné, a učitelství má všechny přitěžující faktory – neustálý kontakt s lidmi, vysokou hlučnost, krátké přestávky, a k tomu navíc i nízké finanční ohodnocení a malou společenskou prestiž,“ vysvětluje psycholožka Irena Smetáčková z Pedagogické fakulty UK v Praze.


K syndromu vyhoření nedochází ze dne na den a v ideálním případě se dá zabránit tomu, aby se syndrom vyhoření rozvinul naplno. Je ale potřebné na sobě začít pracovat při prvních známkách změny chování a prožívání. Velmi důležité je myslet také na to, že několik sezení u psychologa nestačí, pokud člověk neudělá radikální změnu životního stylu.



Nejdůležitější je prevence

Naše vlastní zdraví patří k nejcennějším hodnotám. Proto musíme o sebe pečovat a věnovat si dostatečnou pozornost. Život bez tlaku a stresu pravděpodobně nebude existovat nikdy. Snažme se proto osvojit si některé zásady a návyky, jak se s dnešní uspěchanou dobou a každodenním stresem vyrovnávat a tím předcházet jeho negativním důsledkům a také syndromu vyhoření.


Ukazuje se, že z dlouhodobého hlediska je pro všechny ohrožené skupiny pracujících důležité dodržovat zdravý životní styl, kam můžeme zařadit například dostatečný odpočinek, pravidelný spánkový režim, relaxace, cvičení a práce s vlastní energií, určení jasné hranice mezi prací a volným časem a další. 


Zcela nový program na prevenci syndromu vyhoření je Kou-čchi-kung. Zaměřuje se především na témata péče o sebe, prevenci zdraví, zvládání stresu, umění komunikace, dosažení vlastní emoční rovnováhy a zvládání nepříjemných situací za využití jednoduchých, a přesto vysoce účinných, pohybových, sebepoznávacích a relaxačních metod. Více o programu pro školy a programu pro firmy.


Několik tipů, které můžete praktikovat hned:

· Naučte se říkat NE. Nenechávejte se přetěžovat. Myslete někdy také na sebe. 

· Stanovte si priority. Nevyplýtvejte svou energii na nesčetné aktivity. Soustřeďte se na činnosti, které si vyberete jako podstatné. Nežeňte se z jedné činnosti do druhé. 

· Hledejte emocionální podporu. Sdělená bolest, poloviční bolest. Požádejte kolegy o radu.

· Doplňujte energii. Vyrovnávejte pracovní zátěž potřebnou mírou odpočinku. Věnujte se činnostem a vztahům, při kterých se cítíte dobře a které vás naplňují.

· Zařaďte do svého běžné dne cvičení a relaxační techniky. Každému vyhovuje jiný druh aktivity. Naslouchejte své tělo. Ideální pro ženy i muže všech věkových kategorií je čchi-kung (práce s vnitřní energií, dodává sílu, vitalitu, nadhled).


Zdroj: nevypustdusi.cz, rodicevitani.cz

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page