top of page

Aktivujte svoji životní sílu - 4. díl (Kloubní rozcvička)

V pořadí čtvrté video se zaměřuje na aktivovaci všech kloubů v těle. Pojďme si připomenout základní principy praxe: postoj prázdnoty, vědomí, přítomnost, pulzace (otevírání a zavírání). 



Dnes pojďme věnovat obzvláště plnou pozornost 4 oblastem a to nejen při praxi, ale i během dne:


1/ tělo - pozornost směřujte na uvolnění míst, která jsou stažená, v napětí, tenzi atd.

2/ emoce - všimněte si, kde se v těle "usadily" nepříjemné pocity jako je smutek, zlost, strach ve formě např. staženého žaludku, bolesti ramena - veďte do těchto míst pozornost dechem a vizualizací světla, rozpouštějte tyto emoční i fyzické blokády

3/ mysl - mějte plnou pozornost na provádění pohybu, klidného a přirozeného dýchání nebo na konkrétní místo v těle, s kterým praxi provádíme, tzn. nepřemýšlejte o tom co bude, nebo bylo

4/ smysly - rozvíjejte všechny smysly:

 - čich - nadechujte vůni lesa, trávy, přírody nebo doma aroma vůně, vonné tyčinky aj.

- sluch - poslouchejte hudbu, ptáky v lese, zvuky přírody atd.

- zrak - dívejte se do krásné zeleně, přírody, na vodu, obrazy přírody a klidných barev 

- hmat - vědomě se při praxi dotýkejte své kůže a celého těla, každé části říkejte "oživuji tě, aktivuji tě, prosvětluji tě...

- chuť - dopřejte si cca 2 h před praxí i po praxi něco chutného a užívejte si každé sousto, chutí potravin, vody atd.

- intuice, šestý smysl - vnímejte sebe i svět kolem sebe, jeho znamení svými jemnými smysly, dýchejte celou kůží, pohybujte se s plným vědomím si sebe sama v klidu srdce, hlavy a břicha.... naučte se slyšet a rozpoznávat hlasy mysli a ega, vyšší moudrosti.

Praxi prováděj nejlépe ráno a večer, v poklidu srdce a mysli, ideálně v přírodě.



Postup v základním postoji: nohy postav na šíři boků nebo ramen, špičky směřují dopředu, mírně podsaď kolena, páteř je rovná, brada lehce vtažená k hrudníku, paže uvolněné podél těla, špička jazyka se dotýká horního potra za zuby, temeno hlavy podpírá oblohu. 


Představ si, že stojíš jako strom, ze všech prstů u nohou ti prorůstají kořeny do Země a vytváří s každým výdechem hluboké spojení s Matkou Zemí. Prociť střed chodidel. Paže podél těla jsou volné, nedotýkají se trupu. S nádechem napřim páteř a s výdechem uvolni ramena, prociť kontakt se Zemí. Uvolni postupně celé tělo, všímej si míst, kde v těle máš napětí a cíleně je uvolňuj, také svá emoční napětí, všímej si svých hlasů v hlavě, myšlenek, co přichází a odchází. Uvědomuj si stav, kdy jsi uvnitř sebe a kdy vnímáš to, co je kolem tebe, staň se pozorovatelem, staň se Bytím - buď v Přítomnosti. 


Po úvodním uvolnění prováděj krouživě uvolnění v jednotlivých kloubech minimálně 3x oběma směry maximálně 6x. Začni od ramen, loktů, zápěstí, kyčlí, kolen, kotníky a zakonči páteří.


Základy 4 - Kloubní rozcvička

Odkaz na video najdete zde

Autor textu: Michaela Sklářová

Poznámka: texty lze šířit jen jako celek v nezměněném kontextu





92 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page