top of page

Čchi-kung a jeho smysl

Aktualizováno: 4. 10. 2019

Čchi znamená v čínštině „dech“ nebo „vzduch“ a přeneseně též „vitalita“. Kung je obecný výraz pro „práci“ nebo „dovednost“. Výraz čchi-kung lze tedy přeložit jako „dechové cvičení“ nebo „práce s energií“.


Znak pro čchi v čínském obrázkovém písmu označuje páru či mlhu, která vystupuje z rýže. Pára odkazuje k dechu, dýchání. Právě kontrola dechu a s tím spojené správné dýchání jsou nedůležitějšími faktory pro správný oběh čchi v těle.


Čchi je základním prvkem všech tradičních čínských směrů od akupunktury až po fytoterapii. Je to samotný dech života, jež oživuje každou tělesnou i duševní funkci. Ve zdravém těle proudí čchi hladce a nepřerušovaně, pohání krevní oběh, který zásobuje živinami každou buňku, posiluje naši obranyschopnost, trávení a nervové reakce.


Čchi se ukrývá na naší mentální energií a schopností jasně uvažovat, je hnacím motorem našeho rozumu, vůle i rozhodování. S čchi se rodíme, je to životní energie, kterou nám předávají rodiče a označuje se pojmem „síla před zrozením nebes“. Je uložena v podbřišku v blízkosti pupku, ledvin a pohlavních orgánů. Tato oblast se nazývá spodní tan- tchien neboli „pole elixíru“. Tato původní prenatální čchi nám pomáhá vstřebávat energii z jiných zdrojů, především ze vzduchu, vody a potravy.


Energii čerpáme také ze slunce, měsíce, hnězd, planet a okolní přírody. Čchi-kung vychází z předpokladu, že lidské tělo je především energetický systém. Dokud v něm proudí energie (čchi), žije, jakmile energie vyprchá, umírá.



Čchi-kung je na první pohled jednoduché ladné cvičení, které však pod svým povrchem skrývá hlubinnou práci s vnitřní silou.



Čchi-kung vychází z taoistické filozofie a nabízí jednoduchý a praktický přístup k získání zdraví, štěstí a duchovní realizace. Lidé praktikující toto cvičení čerpají energii z vlastních vnitřních zdrojů, učí se pracovat s vlastními silovými rezervami. Po čase se jejich zdraví upevňuje, jsou emočně vyrovnanější, cítí se plni vitality a duchovní síly.


Čchi-kung je na první pohled jednoduché ladné cvičení, které však pod svým povrchem skrývá hlubinnou práci s vnitřní silou. Je to jednoduché cvičení nenáročné na prostor, které však generuje až neuvěřitelnou léčivou sílu. Může výrazně posílit přirozené samouzdravovací pochody v těle a otevřít vnitřní rezervy, z nichž můžeme čerpat v kritických okamžicích. 


Text připravila Renata Lenertová, lektorka školy Živý čchi-kung

189 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page