top of page

Lepší prevence zdraví než nemoc

Tradiční čínská medicína je komplexní zdravotní systém, zahrnující akupunkturu, moxování, fytoterapii (bylinné přípravky), masáže, cvičení čchi-kung, dietetiku (výživu a životní styl). Úkolem je obnovit narušenou rovnováhu v těle.


Tento systém existuje více jak 2000 let. Tradiční čínská medicína se zaměřuje především na prevenci a nejvyšším projevem moudrosti je uchování pořádku v těle i životě, spíš než jeho napravování.


Tradiční čínská medicína začala být v celém světě žádaná a populární díky metodám, které jsou jednoduché a dostupné většině lidí. Tyto metody jsou účinné v prevenci mnohých onemocnění, a to nejen běžných chronických, ale i některých onemocnění, které jsou i v současnosti považovány za těžko vyléčitelné. Jde o taková onemocnění jako je atopický ekzém a jiné projevy alergií, chronické vertebrogenní potíže, hyperlipidémie apod.


Předností tradiční čínské medicíny je dokonale propracovaný systém energetických drah v těle, funkce orgánů a jejich vzájemného působení. Úkolem je obnovit narušenou rovnováhu dvou pricipů - Ying Yang a zajistit rovnoměrné proudění energie čchi.



Tradiční čínská medicína se zaměřuje především na prevenci a nejvyšším projevem moudrosti je uchování pořádku v těle.




V jazyce západní medicíny jde o obnovení homeostáze, stimulaci ochranných sil a reaktivních schopností organismu. Při nedostatku energie čchi cítíme ztrátu energie, zhoršuje se naše schopnost soustředit se. Nedostatek Yang způsobuje v našem těle chlad, cítíme duševní a tělesné vyčerpání. Nadbytek Yang se naopak projevuje pocitem horkosti, záchvaty zlosti, zvýšenou aktivitou. Časem pak dochází k vysychání tělesných šťáv.


Nadbytek Yin způsobuje vlhkost, v tkáních se hromadí tekutiny, což vede k otokům, pocitům tíhy, vytváří se hlen na průduškách, objevuje se celulitida, cítíme malátnost. Nedostatek Yin také způsobuje vysychání tělesných šťáv, v důsledku toho trpíme pocitem neklidu, nervozitou, naše pleť a vlasy se stávají suchými.


Pro uchování rovnováhy v organismu jsou také velmi důležité emoce. Hněv, zlost, agrese vyčerpávají energii čchi. Tradiční čínská medicína popisuje tři energetické zdroje, které lidské tělo využívá ke svému fungování. Od kvality jednotlivých zdrojů se odvíjí i kvalita zdraví tělesného a duševního.


S prvním zdrojem, genetickou výbavou, jsme se již narodili. Druhý zdroj, pomocí něhož může probíhat metabolismus, je vzduch, který dýcháme, a třetí je potrava, kterou denně jíme.


K vyrovnání yinu a yangu v našem těle a tím k naší rovnováze mohou výrazně přispět harmonizační cvičení zvaná čchi-kung.


Čchi-kung jsou cvičení pocházející ze staré Číny, známa jsou také pod jménem čínská jóga nebo meditace v pohybu. Slovo čchi znamená "životní energie"; kung "kultura, cvičení". Čchi-kung je tedy cvičení rozvíjející životní  energii, je cestou k harmonii.


Tato cvičení zvyšují tok energie v celém meridiánovém systému těla a mají tak blahodárné účinky na naše zdraví.


Čchi-kung vede k  rozvoji  těla,  mysli a životní energie.


78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page