top of page

Jak zatočit s jarní únavou

S příchodem jara nás často přepadá únava, jakoby tělo a mysl potřebovali více času na probuzení ze zimního spánku. Tato jarní ospalost, známá jako jarní únava, je důsledkem změn v přírodě, delších světlých dnů a potřebou těla adaptovat se na nové podmínky. 


Níže se s vámi podělíme o pár tipů, jak se na jaře znovu nastartovat a dosáhnout vnitřní harmonie a radosti:





1.PRÁCE S DECHEM

Dech je život, dech je energie, dech nás provází na každém kroku celý život. Na kvalitě našeho dechu závisí kvalita našeho života. Často však podceňujeme benefity, které dech přináší. Kvalita dechu z 98 % ovlivňuje naše tělo. Jak jsme pomalí nebo rychlí, unavení nebo odpočinutí, souvisí s dechem. Neefektivní dech ovlivňuje i naše postavení těla. 


Tip: Stačí si najít pár minut denně na cvičení, abyste začali cítit rozdíl. Správným dechem dostaneme více kyslíku do těla, tím podpoříme i náš vnitřní oheň. Cvičení čchi-kung skvěle harmonizuje dech i tělo.


2. PRÁCE S TĚLEM - POHYB A CVIČENÍ


I když se vám do pohybu nechce, právě fyzická aktivita dokáže zázraky. Může to být procházka v přírodě, jóga, běh nebo třeba jízda na kole. Pohybem rozproudíte krevní oběh, posílíte svaly a dodáte tělu potřebnou energii. Posílením těla podpoříte současně i vaši psychiku. 


Tip: Naše tělo je stvořeno k pohybu. Je dobré hlídat si rovnováhu (pohyb x odpočinek), která se propisuje do prosperity našeho bytí a tvoření. Víte, že pomocí čchi-kung můžete harmonizovat i své vnitřní orgány?


3. ZDRAVÁ STRAVA A HYDRATACE


Nedostatek energie často souvisí s nedostatkem živin. Snažte se jíst pestrou stravu bohatou na vitamíny a minerály, vyhýbejte se těžkým jídlům a alkoholu. Dbejte také na dostatečný přísun vody, která pomáhá udržovat optimální fungování těla.


Tip: Právě na jaře je vhodné odlehčit stravu. Můžete začít tím, že omezíte mléčné výrobky, vynecháte maso, hlídáte množství cukru, naopak dodáte více jarní zeleniny, čerstvých divokých bylin a klíčků. Studie potvrzují, že naše zdraví začíná ve střevech.


4. DOSTATEK ODPOČINKU


Kvalitní spánek je zásadní pro obnovu energie a zdraví. Pokuste se vytvořit si pravidelný spánkový režim, vyvarujte se přílišnému používání elektroniky před spaním a najděte si relaxační rituály (např. automasáž), které vám pomohou uklidnit mysl.


Tip: Pravidelná večerní meditace či či jednoduchá relaxační cvičení mohou být skvělým prostředkem k dosažení vnitřního klidu a harmonie. Základy relaxace a meditace se můžete naučit v našich kurzech čchi-kung.


5. PRAXE TADY A TEĎ


Bytí v klidu v přítomnosti pomáhá tělo uklidnit a uvolnit se v životě. Vnímáme pak lépe své potřeby, nasloucháme tělu a poznáme, co právě potřebuje. Důležitou roli hraje i pozitivní myšlení a praxe vděčnosti. Zdravá mysl je základem zdravého těla.


Tip: Nejlépe se na sebe napojíte v přírodě. Světlo a čerstvý vzduch pozitivně ovlivní vaši náladu a energii. Klidnou mysl a harmonické tělo můžete mít v jakémkoli věku!




Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak znovu rozproudit svoji energii a zklidnit mysl, je cvičení čchi-kung. Tato stará čínská metoda práce s vnitřní energií pomáhá harmonizovat tělo a mysl prostřednictvím plynulých, pomalých pohybů spojených s dechem. 


Pokud chcete rozproudit svoji energii, zažívat radost a cítit se naplněně, podpořit své zdraví, tvořivost, intuici a samoléčebné procesy v těle i životě, přihlašte se do našich nových programů, kde vás naučíme jednoduché a velmi účinné techniky, které budete pak praktikovat podle svých časových možností.



PS. Pokud rádi dobíjíte energii ve společnosti jiných lidí, doporučujme speciální akci OTEVÍRÁME HOJNOST ve čtvrtek 4. 4. 2024, kdy společně otevíráme nový prostor v Centru Loreto. Čeká vás bohatý program, živý koncert a skvělé jídlo.








22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page