top of page

Kouzelná Svatojánská noc

Aktualizováno: 26. 6. 2021

Dnes 24. 6. je svátek Svatého Jána a Svatojánská noc je tradičně spojována s léčivou mocí bylin.


Oslava Slunovratu se promítá do Svatojánské noci. Tyto dny jsou nejsilnější pro sběr bylin, mají největší léčivou potenci.


Byliny natrhané v noci z 23. na 24. června měly přinést lásku, radost, zdraví a požehnání. Položené pod polštář slibovaly dívkám sny, v nichž se jim zjeví jejich vyvolený. Podmínkou bylo, že dívky trhaly byliny v naprosté tichosti, nesmysly mluvit ani se ohlédnout a také nesměly byliny splést. Báby kořenářky sbíraly v tento magický čas byliny, které pak využívaly k rituálům, léčení i ochuzování jídel.


Svatojánských bylinek mělo být devět a natrhat se měly na devatero místech. Sbírá se pelyněk, třezalka, heřmánek, bezový květ, lopuch, kmín, arnika, libeček, chrpa, kopretina, mateřídouška, čekanka, šípkové růže, jitrocel a další.




TIP: Vyrobte si kouzelný Svatojánský květinově-bylinný elixír


1. nasbírejte vaše oblíbené byliny a květy, co najdete ve svém okolí a na zahradě - lípu, třezalku, heřmánek, řebříček, růži, mák, červený jetel, sedmikrásky, měsíček, levanduli, rozmarýnu – prostě váš osobní koktejl oblíbených květů a bylin plných síly slunce

2. zalijte je alkoholem dle vaší volby (např. brandy, vodka)

3. můžete přitom do nich vložit svůj záměr, modlitbu, požehnání

4. nechte je venku přes magickou slunovratovou či Svatojánskou noc, dopřejte jim 6 týdnů louhování, přeceďte, slijte.

5. dopřejte si pár kapek do sklenice vody nebo použijte jakýmkoli způsobem, abyste dodali slzu magie vašim nápojům, či jiným dobrotám – používejte do pečení, či do koktejlů, či jakkoli si budete přát.

6. pokud elixír smícháte s medem (další posvátná dobrota spojovaná se sluncem), vytvoříte lahodný sluneční likér.



Zdroj: Tradinář, recept na elixír: Katka Kramolišová a Monika Hložánková (www.zenskekruhy.cz)


76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page