top of page

Aktivujte životní sílu - 7. díl (Otevírání drah a protažení páteře)

Aktualizováno: 12. 4. 2020

Dnes je Velký pátek, den spojený s půstem, tichem a modlitbou. V pořadí sedmé video zaměřené na otevírání drah a nejlepší protažení páteře vám bude nápomocné k tomu, abyste si užili lépe svůj vnitřní klid. Praxe uvolňuje napětí z ramen, prospívá srdci a všem orgánům, nabízí nejlepší protažení těla a páteře.


Využijte jedno z nejsilnějších období roku, Velikonoce, k malým rituálům: vítejte jaro, novou sílu a plodnost, zpětné obnovení života. Zbavte se starého, zbavte se zla vně i ve vás. Udělejte jarní úklid v domě i příbytku vašeho těla. Omývejte své tělo a nohy studenou vodou. Nabírejte v přírodě a z Matky Země novou životní sílu, uctívejte Slunce. Vnímejte celkovou harmonii s přírodou. Pobývejte a rozjímejte v tichu.




Praxi Otevírání drah prováděj nejlépe ráno a večer, v poklidu srdce a mysli, ideálně v přírodě.


Postup v základním postoji: nohy postav na šíři boků nebo ramen, špičky směřují dopředu, mírně podsaď kolena, páteř je rovná, brada lehce vtažená k hrudníku, paže uvolněné podél těla, špička jazyka se dotýká horního potra za zuby, temeno hlavy podpírá oblohu. 


Představ si, že stojíš jako strom, ze všech prstů u nohou ti prorůstají kořeny do Země a vytváří s každým výdechem hluboké spojení s Matkou Zemí. Prociť střed chodidel. Paže podél těla jsou volné, nedotýkají se trupu. S nádechem napřim páteř a s výdechem uvolni ramena, prociť kontakt se Zemí. Uvolni postupně celé tělo, všímej si míst, kde v těle máš napětí a cíleně je uvolňuj, také svá emoční napětí, všímej si svých hlasů v hlavě, myšlenek, co přichází a odchází. Uvědomuj si stav, kdy jsi uvnitř sebe a kdy vnímáš to, co je kolem tebe, staň se pozorovatelem, staň se Bytím - buď v Přítomnosti. 


Po úvodním uvolnění propleť prsty před tělem veď dlaně nad hlavu do mírného strečinku a prováděj cviky dle videa, které otevřou všechny energetické dráhy, protáhnou svaly a šlachy, rozproudí krev a zahřejí celou páteř. Vše prováděj do příjemného a radostného pocitu.




Základy 7 - Otevírání drah + páteř

Odkaz na video najdete zde

Autor textu: Michaela Sklářová

Poznámka: texty lze šířit jen jako celek v nezměněném kontextu

112 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page