top of page

Aktivujte svoji životní sílu - 3. díl (Harmonizace 21x)

Třetí video se v mnohém neliší od videa předchozího. Budeme v něm prohlubovat to, co jsme se naučili v předchozích dvou dílech, celkem 21x. Opět se zaměříme na základní dýchání do břicha v základním postoji a mnohem hlubší uvolnění v oblasti pánve, ledvin, nohou a ramen. 


Tato praxe nás dovádí do stavu prázdnoty, ne-zasahování, pomáhá rozvíjet schopnost přirozenosti, chápat příčiny a řešit věci/záležitosti dříve, než nastanou. Ne-konání neznamená pasivitu, ale znamená moudré jednání k sobě samotnému a k světu, ve kterém žijeme, protože takové konání nezpůsobuje žádné negativní důsledky. Moudrý člověk, který zná pravdu, se umí přizpůsobit okolnostem a prospívá všemu tvorstvu...




Znovu si připomeneme k čemu nám tato technika ještě napomáhá: 

spojuje člověka s oblastí břicha a podbřišku, jeho sexualitou a tvořivou silou. Aktivuje orgány v dutině břišní, posiluje ledviny. Učí nastavovat hranice, rozvíjí silný pocit uzemnění (chodidla se spojují se Zemí) a zároveň lehkost (prázdná hlava = mysl). Nabízí hlubokou relaxaci mysli a těla tím, že učí plnému vnímání okamžiku Přítomnosti. Podporuje imunitu, správné funkce dýchání a držení těla, obnovuje samoléčebné procesy v těle. Vyrovnává pravou a levou mozkovou hemisféru. Rozvíjí vůli, trpělivost a vnitřní stabilitu.


Praxi prováděj nejlépe ráno a večer, v poklidu srdce a mysli, ideálně v přírodě.


Postup v základním postoji: nohy postav na šíři boků nebo ramen, špičky směřují dopředu, mírně podsaď kolena, páteř je rovná, brada lehce vtažená k hrudníku, paže uvolněné podél těla, špička jazyka se dotýká horního patra za zuby, temeno hlavy podpírá oblohu. 


Představ si, že stojíš jako strom, ze všech prstů u nohou ti prorůstají kořeny do Země a vytváří s každým výdechem hluboké spojení s Matkou Zemí. Prociť střed chodidla. Paže podél těla jsou volné, nedotýkají se trupu. S nádechem napřim páteř a s výdechem uvolni ramena, prociť kontakt se Zemí. Uvolni postupně celé tělo, všímej si míst, kde v těle máš napětí a cíleně je uvolňuj, také svá emoční napětí, všímej si svých hlasů v hlavě, myšlenek, co přichází a odchází. Uvědomuj si stav, kdy jsi uvnitř sebe a kdy vnímáš to, co je kolem tebe, staň se pozorovatelem, staň se Bytím - buď v Přítomnosti. 


Po úvodním uvolnění veď ruce před oblast břicha dlaněmi proti sobě a vytvoř mezi nimi pocit naplnění “balonu” který se šíří rovnoměrně do všech stran. Rozvíjej schopnost pulzace, rozpínání a stahování, kdy jdou dlaně od sebe (nádech) a k sobě (výdech) s pozorností na středy dlaní.


Celkem prováděj v co největší možné uvolněnosti 21x. Užívej si naplno toho co mezi dlaněmi vnímáš.





Další otázky, které si můžeš pro sebe opět položit a ohodnotit stupnicí 0 až 10.

Jak moc jsi spokojen/a s tím, jak se o sebe staráš, o své tělo a jeho potřeby?

Jak moc jsi spokojen/a ze schopnosti změn - bojíš se změn a nových příležitostí?

Máš rád/a věci pod kontrolou?

Máš sílu plnit si své sny?

Víš, co chceš a naplňuješ si své potřeby?

Co na sobě oceňuješ?

Kolik času denně věnuješ sám/a sobě?


Protože neděláme žádnou terapii, nech si na své odpovědi čas a přemýšlej si o tom, co můžeš případně udělat pro jejich zlepšení.


Na závěr jeden úryvek z 67. kapitoly Tao te ťing: O ctnosti a tao (Lao-ć)

“Kdo je milosrdný, může být odvážný,

kdo je zdrženlivý, může být velkorysý,

kdo se neodvažuje být prvním na světě,

může stát v čele vlády a správy.”


Základy 3 - Harmonizace 21x

Odkaz na video najdete zde


Autor textu: Michaela Sklářová

Poznámka: texty lze šířit jen jako celek v nezměněném kontextu


117 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page