top of page

Aktivujte svoji životní sílu - 2. díl (Základní harmonizace)

Dnes nás čeká druhé video, ve kterém se zaměříme na základní dýchání do břicha v základním postoji, který jsme praktikovali v 1. díle. Tato technika spojuje člověka s oblastí břicha a podbřišku, jeho sexualitou a tvořivou silou. Aktivuje orgány v dutině břišní, posiluje také ledviny. Učí nastavovat hranice, rozvíjí silný pocit uzemnění (chodidla se spojují se Zemí) a zároveň lehkost (prázdná hlava = čistá mysl). Nabízí hlubokou relaxaci mysli a těla tím, že učí plnému vnímání okamžiku Přítomnosti. Podporuje imunitu, správné funkce dýchání a držení těla, obnovuje samoléčebné procesy v těle. Vyrovnává pravou a levou mozkovou hemisféru. Rozvíjí vůli, trpělivost a vnitřní stabilitu.



Postup v základním postoji: nohy postav na šíři boků nebo ramen, špičky směřují dopředu, mírně podsaď kolena, páteř je rovná, brada lehce vtažená k hrudníku, paže uvolněné podél těla, špička jazyka se dotýká horního potra za zuby, temeno hlavy podpírá oblohu. 


Představ si, že stojíš jako strom, ze všech prstů u nohou ti prorůstají kořeny do Země a vytváří s každým výdechem hluboké spojení s Matkou Zemí. Prociť střed chodidla. Paže podél těla jsou volné, nedotýkají se trupu. S nádechem napřim páteř a s výdechem uvolni ramena, prociť kontakt se Zemí. Uvolni postupně celé tělo, všímej si míst, kde v těle máš napětí a cíleně je uvolňuj, také svá emoční napětí, všímej si svých hlasů v hlavě, myšlenek, co přichází a odchází. Uvědomuj si stav, kdy jsi uvnitř sebe a kdy vnímáš to, co je kolem tebe, staň se pozorovatelem, staň se Bytím - buď v Přítomnosti. 


Po úvodním uvolnění veď ruce před oblast břicha dlaněmi proti sobě a vytvoř mezi nimi pocit naplnění (představa “balonu”), který se šíří rovnoměrně do všech stran. Rozvíjej schopnost pulzace, rozpínání a stahování, kdy jdou dlaně od sebe (nádech) a k sobě (výdech) s pozorností na středy dlaní (viz foto)…


Užívej si naplno energii, kterou můžeš mezi dlaněmi vnímat.


Praxi provádějte nejlépe ráno a večer, v poklidu srdce a mysli, ideálně v přírodě.



Otázky, které si můžeš pro sebe opět položit a ohodnotit stupnicí 0 až 10.

Jak moc jsi spokojen/a se svými vztahy?

Jak moc jsi spokojen/a se svou sexualitou?

Jakmoc  jsi spokoje/a s tím, že umíš říkat ne?

Jak jsi spokoje/a s tím, že umíš používat svou moc?

Na kom nebo na čem jsi závislý/á?

Napiš si seznam svých hodnot a přesvědčení.


Protože neděláme žádnou terapii, nech si na své odpovědi čas a přemýšlej si o tom, co můžeš případně udělat pro jejich zlepšení.


Na závěr k zamyšlení jeden úryvek z 10. kapitoly Tao te ťing: O ctnosti a tao (Lao-ć)

“Vytvářet - a nevlastnit,

působit - a nezáviset,

být v čele - a neovládat,

to je, co nazývám tajemnou ctností.” 


Základy 2 - Základní harmonizace

Odkaz na video najdete zde


Autor textu: Michaela Sklářová

Poznámka: texty lze šířit jen jako celek v nezměněném kontextu


143 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page